Voordelen van mediation

 

Hieronder treft u een aantal duidelijke voordelen van mediation aan versus de gang naar de rechter

 

 

Voordeel 1: Geen onnodige beschadiging van relaties

Omdat bij mediation partijen samen zoeken naar de oplossing van hun geschil is er sprake van een win-win situatie. Dit in tegenstelling tot een rechterlijke procedure waar je vaak een winnaar en een verliezer hebt of zelfs twee verliezers.

Mediation noemt men hierom ook wel toekomstgericht.

 

Voordeel 2: Mediation is minder kostbaar

Mediation is vaak aanzienlijk goedkoper dan een juridische procedure waarbij ten minste twee advocaten betrokken zijn die ieder het belang van hun cliënt behartigen. Bij een mediation is er sprake van één mediator, waarvan de kosten in de regel worden gedeeld tussen partijen.

 

Voordeel 3: Mediation bespaart tijd

Mediation duurt gemiddeld 3 - 5 sessies van anderhalf tot twee uur. Het conflict wordt dus heel wat sneller opgelost dan wanneer men voor een juridische procedure kiest. Zo'n procedure, waar de rechter of arbiter uiteindelijk een oordeel moet vellen over de beëindiging van het conflict, kost vaak vele maanden zo niet jaren. Bovendien is er in de regel hoger beroep en cassatie mogelijk waardoor advocaten zich niet zelden in een eindeloze strijd kunnen verliezen.

 

Voordeel 4: Mediation is minder stressvol

Mediation is veel minder stressvol vanwege de korte tijdsduur, maar ook omdat partijen niet afhankelijk zijn van derden.

Immers partijen bepalen zelf hoe de mediation verloopt. Doordat partijen met elkaar in gesprek gaan, kan er worden gezocht naar een oplossing die voor iedereen het beste is. Dit schept ruimte voor creatieve oplossingen die in de regel ook beter werken.

 

Voordeel 5: Mediation is oplossingsgericht

Mediation is erop gericht om een oplossing te vinden die voor beide partijen passend is. Er wordt gezocht naar wat partijen bindt en niet naar wat partijen verdeeld houdt. Bovendien zal de gezamenlijk gezochte en gekozen oplossing langer standhouden, omdat deze oplossing uit partijen zelf komt. Hiermee is mediation toekomstgericht!

Voordeel 6: Mediation is informeel

Mediation heeft een informeel karakter, geen gedoe met ingewikkelde procedures. Partijen zitten gewoon bij elkaar aan tafel

en komen al pratend tot een oplossing.

 

Voordeel 7:Deskundige begeleiding

Omdat ik MfN-registermediator ben, voldoe ik aan alle deskundigheidsvereisten die de MfN aan haar leden stelt. Bovendien heb ik de specialisaties familie mediation en arbeidsmediation met succes afgerond waardoor ik u bij uw (echt)scheiding en arbeidsgeschillen van a tot z kan begeleiden.

 

© 2014-2016 Nauta Mediator. Alle rechten voorbehouden.